четвъртък, 11 юни 2009 г.

Белоградчишките скали се надяват на статут на европейски геопарк

Белоградчишките скали се борят за статут на европейски геопарк, съобщи БТА

Според дефиницията на ЮНЕСКО геопаркът е територия, състояща се от един или повече обекти с научно значение от геологическа, археологическа, екологическа и културна съвкупност.

Идеята за съхраняването на подобни територии е инициирана в отговор на осъзнатата нужда от международно начинание, което да признава местата, представляващи интерес за науката за земята.

Програмата "Международна мрежа на геопаркове" се стреми да повиши важността на подобни места, като същевременно създава заетост и подпомага регионалното икономическо развитие.

В съответствие на това е разработен нов международен етикет "ЮНЕСКО Геопарк", който е синоним на опазване и развитие на околната среда. Голямата идея на организацията е да създаде около 500 геопарка в света.

Досега в Европа има изградени 25 геопарка. На Балканския полуостров те са само три - един в Румъния и два в Гърция

Общината вече е изпратила в Париж отговорите на въпросите на ЮНЕСКО за възможностите за представяне на геопарка пред публика, въпроси свързани с мениджмънта, структурата и бъдещето управление на геопарка, туристическата инфраструктура, образователните дейности свързани с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.