четвъртък, 11 юни 2009 г.

Колко струва сянката


Голите скелети на плажните чадъри изглеждат тягостно. Особено в началото на юни. Хладният вятър надува покривките върху още празните маси по уличните заведения от Каварна до Созопол. Усещането е съвсем различно в сравнение с това, което беше само преди 9 месеца. Черноморието напрегнато очаква най-тежката си от последните 10 години. И както изглежда по всичко, съвсем скоро нервните прогнози ще се превърнат в лоши новини.

Очевидният фалстарт на сезона промени ситуацията и при едно от най-вкусните парчета от туристическата баница - пясъка. Близо 30 плажа по Черноморието останаха без стопани след търговете за отдаването им под наем през май. Провалените концесионни процедури за някои от най-големите и атрактивни пясъчни ивици по Северното Черноморие заплетоха истински моряшки възел от юридически и административни казуси. Така, за да спаси положението, в края на април министерството на регионалното развитие опита да намери наематели за 42 от плажовете по Черноморието. Изходът от търговете беше успешен само за 16 от тях, сред които в Златни пясъци, "Елените", Приморско, плажовете на къмпингите "Златна рибка" и "Смокиня". Победителите в търговете обаче все още не са обявени. За останалите ще бъде направен втори опит в края на месеца.

Така на "поправителен" в юнските жеги ще отидат пясъчни ивици край Каварна, Царево, къмпинг "Нестинарка" и др. Още по-тревожен е фактът, че за плажовете в Созопол-запад, Черноморец, южния плаж в Бяла и "Кабакум" във Варна наддаване на практика няма. Подадените документи само от един кандидат автоматично отменят процедурите по отдаването им. По информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обаче дори при повторното провеждане на търговете началната цена за тези плажове ще остане без промяна. Това решение е взето независимо от факта, че в началото на годината МРРБ на практика промени условията за експлоатация на плажовете, като намали територията, на която наемателите и концесионерите могат да упражняват търговска дейност, от 80 на 50%. Размерите на концесионните такси и на наемите обаче бяха запазени.

В първия случай размерът на сумата зависи от големината на ивицата и още няколко компонента, обединени в т.нар. верижен индекс. Кой знае защо, той включва и размера на минималната работна заплата. Според методиката, по която се определя цената на плажовете, тя може да варира от няколко хиляди до близо 2 млн. лв. При наемните отношения обаче изискванията към наемателите са силно занижени в сравнение със задълженията на концесионерите . Така некоординираните жестове на държавата отново изправиха един срещу друг туроператори, концесионери, хотелиери и кметове. Плажовете не станаха по-широки, но още в края на май цената на комплекта чадър - шезлонг - шалте достигнаха нови рекордни нива.

Цените за чадър и два шезлонга

Албена -9 лв.

Златни пясъци - 24 - 27лв.

Несебър - 9 лв.

Слънчев бряг - 18 лв.

Созопол - 18 лв

Дюни - 27лв.

Китен - около 20 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.